• Wpisów: 1358
  • Średnio co: 3 dni
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 21:40
  • Licznik odwiedzin: 2 977 825 / 4605 dni
 
szykistyl
 
9.jpg
Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu całego dnia. Uwielbiam wstawać z myślą, że zjem sobie coś pysznego. Jeśli chodzi o mnie to częściej preferuję ten posiłek na słodko. W sumie prócz obiadu wszystkie moje posiłki są raczej na słodko. Po prostu tak lubię :)
Bardzo często lekceważymy poranny posiłek, nie zastanawiając się nad tym, że jest on najważniejszy ze wszystkich - zapewnia siłę i energię na cały dzień oraz dostarcza "paliwa".
Prawidłowo zestawione śniadanie powinno zawierać głównie węglowodany złożone i białka, a w mniejszej części tłuszcze.
Węglowodany złożone (płatki owsiane, pieczywo razowe, kasza jaglana, otręby) łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na wiele godzin. Dzięki temu sprawiają, że przez długi czas organizm funkcjonuje wydajnie, a głód przychodzi dużo później, niż po zjedzeniu na przykład słodyczy o tej samej wartości kalorycznej.
Białko i wapń, czyli np. jogurt, kefir, maślanka, mleko, napoje sojowe, ser twarogowy, ale również takie dodatki, jak niewielka ilość sera żółtego, chuda wędlina, jajka czy ryba. Do tego należy zjeść warzywa, owoce lub wypić szklankę, najlepiej świeżo wyciśniętego, soku.



1) Śniadaniowy koktajl truskawkowo-owsiany i sok wyciskany z marchwi i jabłka.
KOKTAJL: Do blendera dajemy: jogurt naturalny, 30 g płatków owsianych górskich, kilka/ kilkanaście truskawek, ksylitol (jeśli potrzebujecie dosłodzić). Wszystko razem blendujemy i gotowe!
9.jpg

2) Twarożek z owocami + chleb razowy z masłem orzechowym
TWAROŻEK: 100 g twarogu chudego lub półtłustego rozgniatamy z łyżką jogurtu naturalnego, dosładzamy ksylitolem jeśli jest taka potrzeba na sam koniec wkrawamy dowolne owoce.
5.jpg

3) Dwie kromki pieczywa razowego z warzywami i jajkiem oraz sok z marchwi i jabłka
6.jpg

4) Dwa tosty z masłem orzechowym i bananem + sok z marchwi i jabłka
TOSTY: chleb smarujemy masłem orzechowym, układamy pokrojonego w plastry banana i zapiekamy w tosterze.
7.jpg

5) Owsianka na mleku z masłem orzechowym i truskawkami oraz sok z marchwi, jabłka, szpinaku i selera naciowego.
OWSIANKA: 4-5 łyżki płatków owsianych gotujemy na mleku (zalewamy mlekiem na poziom płatków) do czasu aż płatki wchłoną całe mleko. Dodajemy masło orzechowe i owoce.
8.jpg

6) Omlet ze szpinakiem oraz sok z marchwi, jabłka, szpinaku i selera naciowego.
OMLET: podsmażamy na patelni szpinak baby z posiekanym czosnkiem, ubijamy dwa jajka z przyprawami, wylewamy masę do szpinaku smażymy pod przykryciem z obu stron.
10.jpg

7) Domowe mussli oraz sok z marchwi
11.jpg

8) Naleśniki owsiane z twarożkiem i musem truskawkowym + sok z marchwi
NALEŚNIKI: (zazwyczaj robię "na oko") dwie łyżki mąki owsianej, jajko, na oko od uzyskania odpowiedniej konsystencji: woda gazowana, mleko, jogurt naturalny. W miarę potrzeby dodaję mąki lub innych składników.
12.jpg

Dajcie znać co byście zjedli!
♥ iks pe

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego