przepis  

fashionmuffin
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

candypee
 
Dziś przedstawię Wam wspaniały przepis na ciasto na pizze. Chyba każdy z Nas lubi tego typu danie. Można komponować dodatki według własnego gustu. Zaś samo ciasto może być grube lub cienkie :)

                          *Składniki*
                     25-30 gram drożdży
                       1,5 szklanki mąki
                            łyżka oleju
                        pół łyżeczki soli
                        pół łyżeczki cukru

1.jpg

Wydzielamy 25-30 gram drożdży. W połowie szklanki letniej wody dokładnie rozprowadzmy drożdże.
3.jpg

4.jpg

Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki,dodajemy sól,cukier i olej.
7.jpg

Całość najpierw wyrabiam łyżką,a kiedy ciasto staje się bardziej zwarte wyrabiam je ręką do momentu zwartej jednolitej masy.*Uwaga Kiedy ciasto jest zbyt lepkie i rzadkie dodaj mąki.Jeśli sytuacja jest odwrotna,ciasto jest grudkowate od mąki dolej odrobinę wody.*
8.jpg

Gotowe ciasto należy zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20-30 minut.
13.jpg

__________________________________________________
                            *Dodatki*
Dodatki są rzeczą gustu. Ja uwielbiam pieczarki wcześniej przygotowane. Kroje je w plastry i duszę   do momentu wyparowania ich naturalnego soku. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawy. Pycha!
10.jpg

9.jpg

                     Reszta dodatków
14.jpg

Kiedy ciasto wyrosło przekładam je na blachę i formuje w dowolny kształt. *Uwaga spód zawsze nakłuwam i wstawiam do piekarnika na chwilę*
15.jpg

Podpieczone ciasto smaruje keczupem i nakładam dodatki :)
788.jpg

Całość leci do piekarnika na 30-40 minut/180 stopni. Należy sprawdzić spód ciasta.Kiedy jest zarumienione wówczas jest gotowe :)
16.jpg
                          Palce lizać!
20.jpg

2.jpg


                          Pozdrawiam,
                            Candy P.
  • awatar Camillle.: Pyszności, aż mam ochotę na pizze aaaaa
  • awatar Kattka: ale nam tu smaka narobiłaś! ;)
  • awatar mylife2: mniam mniam pychotka :)
Pokaż wszystkie (34) ›
 

ajlon
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

candypee
 
Dziś przedstawię Wam wspaniały przepis, który podglądnęłam w programie Pyszne 25 :)
Uwielbiasz makarony, smak lasagny i spagetti? Ten przepis jest dla Ciebie. Dziecinnie prosty w wykonaniu :) Idealne danie dla całej rodziny :)
14.png

*Składniki:*
200 g makaronu kokardki
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego
tymianek
oregano
*Sos beszamelowy:*
25 g (niecałe dwie łyżki) masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu lub sera żółtego
          *Zabieramy się za przyrządzanie*
Odmierzam 200 gram makaronu. U mnie są kokardki i świderki. Gotuje 7 minut, aby były al dente.
1.png

Kroimy cebulę i czosnek na drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
2.png

Kiedy cebula się zeszkli,
5.png

wrzucamy mięso mielone.Smażmy do momentu,aż zmieni kolor i doprawiamy do smaku.
6.png

8.png

Następnie dodaje sos pomidorowy.
7.png

Gotuje kolejne 2 minuty i doprawiam do smaku.
9.png

*Sos beszamelowy*
Na roztopione 2 łyżki masła
11.png
 dodaje 2 łyżki mąki
22.png
 Powstaję tradycyjna zasmażka
33.png

Kolejno dolewam po trochę(z 400 ml) mleka i roztrzepuję na gładką konsystencje
44.png

Doprawiam solą pieprzem i gałką muszkatołową.
55.png

W naczyniu żaroodporny układam kolejno sos beszamelowy,makaron,sos beszamelowy,sos mięsny,sos beszamelowy i ser. >KLIK<
334.gif

Całośc ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut.
45.png

Niebo w gębie. Smak beszamelu z sosem pomidorowym do tego makaron i ciągnący się ser. Nie do opisania.Koniecznie wypróbuj :)
14.png


Dajcie znac jak Wam wyszło :)

Pozdrawiam,
Candy P.
  • awatar Fashion it is: Ale mi smaka narobiłaś :d Wpraszam się ;)
  • awatar gość: a wiesz ze kiedys zrobie na 100% bo łatwe i przede wszystkim zajebiste w smaku :P szkoda tylko ze takie tuczace
  • awatar Candy P.: @gość: Oj tam,oj tam :) Od czasu do czasu można sobie pozwolić w formie obiadu :)
Pokaż wszystkie (41) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
* mięso mielone
* 3 woreczki ryżu
* puszka pomidorów z puszki
* 3 dojrzałe pomidory
* mała czerwona papryka
* ser żółty bądź mozzarella ( co kto lubi)
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
* oliwa
DSC_0106.JPG


*PRZYGOTOWANIE*

Ugotować ryż i przestudzić. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią. Pomidory pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami (od dołu) :
- pokrojone w plastry pomidory
- 1,5 torebki ryżu
- mięso mielone
- reszta ryżu
- pomidory z puszki
- papryka
- ser

*Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30min.*
DSC_0107.JPG

*Podawać z ketchupem*
DSC_0110.JPG

Przepis pochodzi od *♥ANIA♥*
anjablog.pinger.pl
 

zperspektywyslonca
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Zaprosiła nas do siebie Agata.  
I już wiem, że czyta się [brusketta], a wiem stąd pl.wikipedia.org/wiki/Bruschetta.


(u mnie na kompie filmik ma super jakość, na yt taką jak widać, poniżej oczekiwań. Nie wiem, co jest nie tak.)

Agata wszystko wyjaśniła w filmiku, ale dla tych, którzy nie mogą obejrzeć go w tym momencie zdjęcia.

Do zrobienia włoskiej przekąski potrzeba: chleba, pomidorów, cebuli, pasty z bazylii, czosnku, sera i dobrych chęci :)

Krok po kroku:
1. Kromki chleba kładziemy na piekarnikowej tacy
DSCF7677.JPG

DSCF7706.JPG

2. Chleb smarujemy pastą bazyliową (może być bazylia w oliwie).
bruschetta.jpg

3. Pomidora trzeba sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć środek. Pokroić.
bruschetta1.jpg

4. Cebulę kroimy w kostkę.
bruschetta2.jpg

5. Posypujemy trochę oregano (metoda na oko :) ). Wyciskamy ząbek czosnku.
bruschetta3.jpg

6. Pomidory, cebulę, oregano i czosnek mieszamy w misce.
DSCF7709.JPG

7. Ścieramy na tarce ser.
DSCF7718.JPG

8. Nakładamy mieszaninę na kromki chleba.
bruschetta4.jpg

9. Wkładamy do piekarnika i trzymamy w nim aż ser się stopi.
DSCF7731.JPG

10. Wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, jemy i czujemy się jak we Włoszech :D
DSCF7740.JPG


DSCF7746.JPG


____________
Wszystkie przepisy: *czytaczka.pinger.pl/(…)spis-tresci-wszystkie-przepi…*
  • awatar Sylviusa: wygląda pysznie :)
  • awatar Anissia: Wygląda smakowicie :)
  • awatar Master of Disaster: Mam jedno ale... sprawdziłam, co to takiego ta primerba Knorra - olej roślinny, bazylia (36%), sól, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu; cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, stabilizator: chlorek wapnia. Toż to sama chemia, którą w prosty sposób można wyeliminować - wystarczy bruschettę posmarować odrobiną prawdziwej oliwy z oliwek i dodać świeżą lub nawet suszoną bazylię.
Pokaż wszystkie (32) ›
 

czarna-lukrecja
 
*Kochani*
dziś *chcę Wam przedstawić i gorąco polecić nowość*, którą wypróbowałam w swojej kuchni :) *Chcę Wam również powiedzieć, że z racji tego, że gotowanie coraz bardziej mnie wciąga i fascynuje oficjalnie otwieram nowy dział postów* :) Od dziś *wszystkie posty kulinarne będą zatytułowane jako 'Kuchnia od podszewki!'* Mam nadzieję, że nowości przypadną Wam do gustu równie mocno jak przypadły mnie :)

*Dobra, zaczynajmy !* :)
Na wstępie wspomnę, że *przepis na blok czekoladowy znalazłam na internecie*; bardzo się zdziwiłam, kiedy po wykonaniu *dowiedziałam się, że moja mama i babcia jadły takie bloki przez caaaałe swoje dzieciństwo* ! *Dlaczego ja do tej pory nic o tym przepisie nie wiedziałam?!* ;)

*Zainspirowałam się tym oto filmikiem :)*

*Autorkę bardzo podziwiam i uwieeelbiam jej przepisy* :)
------------------------------------------
*Składniki*
-250g masła
-500g mleka w proszku
-1/2 szklanki wody
-1,5 szklanki cukru
-6 łyżek kakao
-około 450g herbatników
-bakalie itp :)
------------------------------------------
*Do dzieła!* :)
*na początku przygotowujemy wodę, masło i kakao*
DSC_9554.JPG

*do garnka wlewamy wodę*
DSC_9556.JPG

*dodajemy masło*
DSC_9557.JPG

*czekamy aż się całkowicie rozpuści, od czasu do czasu mieszając :)*
DSC_9559.JPG

DSC_9561.JPG

*do masła dodajemy cukier i znów czekamy, aż całkowicie się rozpuści*
DSC_9564.JPG

*wsypujemy kakao*
DSC_9573.JPG

*mieszamy*
DSC_9576.JPG

DSC_9577.JPG

*Gdy wszystkie składniki się połączą, masę odstawiamy do ostygnięcia*
*teraz zabieramy się za herbatniki*
DSC_9568.JPG

*przekładamy je do woreczka*
DSC_9570.JPG

*i wałkiem rozgniatamy*
DSC_9572.JPG

*tak mniej więcej powinny wyglądać ;)*
DSC_9583.JPG

*herbatniki przesypujemy do drugiej miski; niewielką część zostawiamy w poprzedniej*
DSC_9585.JPG

*do większej ilości herbatników dolewamy naszą masę*
DSC_9586.JPG

DSC_9588.JPG

*dosypujemy mleko*
DSC_9595.JPG

*miksujemy*
DSC_9596.JPG

*i nasza masa jest już gotowa!*
DSC_9597.JPG

*teraz dosypujemy pozostałe herbatniki*
DSC_9600.JPG

*I TERAZ UWAGA, AUTORKA FILMIKU PROPONUJE MASĘ ROZMIESZAĆ ŁYŻKĄ, DLA MNIE TO ZADANIE NIEWYKONALNE, O NIEBO LEPIEJ WYCHODZI ZAGNIATANIE RĘKAMI!!!!*
*całość wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia*
DSC_9601.JPG

DSC_9602.JPG

*KOLEJNA SPRAWA; AUTORKA ZAPEWNIA, ŻE NASZ BLOK CZEKOLADOWY BĘDZIE GOTOWY JUŻ PO 2 GODZINACH, MÓJ STAŁ W LODÓWCE CAŁĄ NOC, TAKŻE NIE WIEM JAK BĘDZIE RZECZYWIŚCIE PO 2 GODZINACH WYGLĄDAŁ*
*odkrawamy boki*
DSC_9604.JPG

*przykrywamy deską*
DSC_9605.JPG

*obracamy*
DSC_9607.JPG

*ściągamy papier*
DSC_9608.JPG

*IIII... GOTOWE!!!!!* :) :D
DSC_9609.JPG

DSC_9610.JPG

DSC_9611.JPG

DSC_9612.JPG


*Smacznego* :)
*Powiem Wam, że mój blok udał się znakomicie; wszyscy są nim zachwyceni i bardzo szybko znika* :)
  • awatar Snow: o matkoooooooooooooooooooooooooooooooooooo ja chce >:d >:d >:d
  • awatar Maalvaa: też go kiedyś robiłam i wyszedł wyśmienity >:D >:D >:D
  • awatar deranged: pychaaa, szkoda że jestem na diecie :D
Pokaż wszystkie (49) ›
 

fashionmuffin
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

skyelephant
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

kwasnazelka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

absentgirl
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

martisse
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

creamdream
 
Zrobiłam wczoraj a właściwie dziś o 1 w nocy ciasto - *blog czekoladowy*

*WYSZEDŁ!!!*

Ostatnio ciasta nie szły mi zbytnio, coś miałam nie tak z piekarnikiem. Ale wiecie jak to jest, mimo że znamy powód to przykro jest jak cała praca idzie na marne.
A oto efekt:



zdjęcia 136.jpg


zdjęcia 138.jpg


zdjęcia 117.jpg






                                         *SKŁADNIKI*


   ♥ mleko w proszku 500 dag (użyłam Łaciate)
   ♥ kostka margaryny
   ♥ pół szklanki wody
   ♥ 6 łyżek kakao
   ♥ 1,5 szkalnki cukru
   ♥ herbatniki około 300-400g (ja dodałam 400)
   ♥ można dodać rodzynki, orzechy, żurawinę.



                                            *WYKONANIE*


Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.


___________________________________________________________

*CIASTO PRZYGOTOWUJE SIĘ 20 MINUT!*
Razem ze sprzątaniem bo trzeba aż garnek i miske umyć :P

Smacznego!
  • awatar KaGa: jesteś niedobra ;)! tak nas kusić :P! aż ślinka leci na sam wodok :D
  • awatar PoziomkaBiżuteriana: Aj już czuje smak tego cuda! moja babcia robiła kiedyś... Ale mam smaka... Mmm
  • awatar ♥ Mia ♥: uwielbiam blok! ochoty mi narobiłaś...
Pokaż wszystkie (18) ›
 

candypee
 
Już dawno nie dodawałam wpisów objęte przeze mnie tagiem - od kuchni.
Przez wczorajszy wpis jednej z długo mi znanej pingerowiczki (paulin.pinger.pl) skusiłam się na wykonanie oto takich bułeczek faszerowanych :)

Kilo pieczarek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i poddusiłam z cebulką.( cebule dodajemy pod koniec,gdyż zawiera cukier i może się przypalić)
DSC_2139.jpg

Dodaje troszeczkę czosnku w przyprawie i vegety
DSC_2144.jpg

Starłam 250 gram sera żółtego
DSC_2148.jpg

Gotowe pieczarki zmieszałam z serem
DSC_2149.jpg

Przygotowałam 10 bułeczek(małych).Zrobiłam małe nacięcie i wnętrze wydrążyłam.
DSC_2145.jpg

Gotową mieszankę wkładam do bułeczki
DSC_2151.jpg

Na blaszkę dałam troszeczkę oleju,aby się nic nie przypaliło. Na max 15 minut przy 180 stopniach zostawiłam,aby się zapiekło.
I gotowe bułeczki :)
DSC_2155.jpg

Polecam bo pyszne.

Pozdrawiam
Candy P.
Pokaż wszystkie (36) ›
 

czytaczka
 
vod.onet.pl/nigella-ucztuje,nigella-ucztuje-snia…

Włączcie zlinkowany u góry program. 21 minuta - dzisiaj proponuję Wam zmodyfikowany deser Nigelli

Co potrzebujemy?
Jogurt bałkański (lub jakikolwiek gęsty), mrożone owoce takie jakie lubimy, herbatniki (bebe lub jakiekolwiek) i cukier puder
IMG_0508-1.JPG

świetny ten jogurt bałkański :)
IMG_0520-1.JPG

truskawki też niczego sobie
IMG_0506-1.JPG

nie mam cukru pudru - no to zmielimy zwykły cukier :p i już mamy
IMG_0513-1.JPG

mielimy truskawki
IMG_0516-1.JPG

dodajemy do truskawek kilka (dałam 5) łyżek cukru pudru i rozkładamy w naczynia (tu moje ubolewanie, bo pobiłam wszystkie wysokie szklaneczki :( )
IMG_0518-1.JPG

kolejna warstwa - trochę cukru pudru na truskawki i jogurt :)
IMG_0523-1.JPG

IMG_0524-1.JPG

herbatniki rozgniatamy w znany tam sposób, ja użyłam trzonka od blendera
IMG_0525-1.JPG

i posypujemy warstwy kruszonką
IMG_0527-1.JPG

z bliska
IMG_0528-1.JPG

IMG_0529-1.JPG

IMG_0531-1.JPG

i do lodówki, w oczekiwaniu na gości
IMG_0532-1.JPG

IMG_0533-1.JPG

IMG_0534-1.JPG


Smakowało wszystkim :)
Gdybym miała wyższe szklanki mogłabym zrobić kilka warstw więcej, ale to następnym razem.
  • awatar alltheprettyfaces: wygląda przepysznie :)
  • awatar Snow: mmm :d przepysznie wygląda :D chetnie bym sie skusiła :D
  • awatar Kashiunja: Będzie jeszcze z Ciebie Nigella :D
Pokaż wszystkie (5) ›